۱۳۸۸ اردیبهشت ۱۹, شنبه

معرفی غذای جامد به نوزاد


هر کاری اگر از ابتدا به شیوه درستی انجام شود نتیجه خوبی خواهد داشت. اگر برای معرفی غذای جامد به نوزاد از روش درستی استفاده شود به احتمال زیاد نوزاد ذائقه خوبی پیدا خواهد کرد و در آینده مشکل کمتری برای غذا خوردن خواهد داشت.

بهترین غدا برای نوزاد شیر مادر است. نوزادنی که با شیر مادر تغذیه نمی شوند باید از شیرخشک غنی شده با آهن استفاده کنند.
غذای جامد را کی شروع کنیم؟
  • وقتی که نوزاد آماده باشد، معمولا در حدود 6 ماهگی.
  • نوزاد باید قادر باشد که بنشیند و سرش را بالا بگیرد، دهانش را برای قاشق بازکند و غذا را با زبانش بیرون نزند.
با چه غذایی شروع کنیم؟
  • تغذیه نوزاد را با میزان کمی از غذاهایی که دارای آهن بالایی هستند شروع کنید مثل گوشت، مرغ یا ماهی خوب پخته و له شده که با شیر مادر، شیر خشک و یا آب مخلوط شده باشند.
  • اگر قبل از شش ماهگی، غذای کمکی را شروع می کنید، بهتر است سبزیجاتی که حاوی میزان بالایی از نیترات هستند مثل هویج، نخود سبز، اسفناج، شلغم، لبو، بروکلی و گل کلم را به کودک ندهید.
چگونه شروع کنیم؟
  • هر دفعه یک غذای جدید را به نوزاد بدهید.
  • بین سه روز تا یک هفته صبر کنید، بعد ماده غذایی جدیدی را به رژیم نوزاد اضافه کنید.
چه قدر غذا به نوزاد بدهیم؟
  • تابع اشتهای کودکتان باشید. نوزاد وقتی که سیر شود، دهانش را می بندد، سرش را بر میگرداند یا غدا را از دهانش بیرون می زند.
توصیه هایی برای داشتن وعده های غذایی شاد و دلپذیر
برای کمک به نوزاد به منظور ایجاد عادتهای غذایی سالم و مناسب و همچنین برای اینکه هنگام غذا خوردن حالت راحتی و آرامش داشته باشد:
  • در فواصل زمانی معین به او غذا بدهید.
  • نوع غدایش را شما انتخاب کنید.
  • اجازه دهید که نوزاد تصمیم بگیرد که چه میزان بخورد و یا اصلا بخورد یا نخورد.
  • اجازه دهید که نوزاد هم قاشق داشته باشد.
  • به یاد داشته باشید که ریخت و پاش و کثیف کاری بخشی کاملا طبیعی در پروسه آموزش غذا خوردن است. صبوری پیشه کنید.
شیر گاو را کی شروع کنیم؟
  • آهن موجود در شیر گاو بسیار کم است. صبر کنید تا نوزادتان به 12-9 ماهگی برسد و انواع غذاهای غنی از آهن(گوشت، زرده تخم مرغ، عدس، لوبیا) را در برنامه روزانه خود داشته باشد آنگاه می توانید شیرکامل(پرچرب) پاستوریزه را به نوزاد معرفی کنید.
  • اگر پیش از یک سالگی به نوزادتان شیر پاستوریزه می دهید، سعی کنید به میزان خیلی کم بدهید. بعد از یک سالگی می توان شیر پاستوریزه را به تدریج جایگزین شیر مادر یا شیر خشک نمود.
  • نوزاد تا دو سالگی به شیر کامل(پرچرب) نیاز دارد. بعد از دو سالگی می توانید از انواع کم چرب تر(1%، 2%) استفاده نمود.
سلامت دندان نوزاد
  • به محظ اینکه دندان های نوزاد پدیدار شد، آنها را دو بار در شبانه روز با خمیر دندان مخصوص مسواک بزنید.
نکات ایمنی
  • عسل ممکن است باعث بروز بوتولیسم در نوزاد شود بنابراین تا قبل از یک سالگی توصیه نمی شود.
  • از دادن غذاهایی که ممکن است در گلو نوزاد گیر کند خودداری کنید مثل هویج خام و سایر سبزیجات سفت خام، پاپ کورن، آب نبات، مغزها مثل پسته و بادام.
  • انگور را پوست گرفته و از درازا ببرید.
  • همیشه در هنگامی که نوزاد مشغول خوردن و نوشیدن است در کنارش حضور داشته باشید.
شاد باشید.

۱۳۸۸ اردیبهشت ۱۵, سه‌شنبه

لبو پلو


تا حالا فکر کردید که غذاهایی که هر روز می خوریم چه طور اختراع شدند و اولین بار به فکر کی رسیده که این مواد را با هم ترکیب کنه؟ خوب جواب های زیادی ممکن برای این سوال پیدا بشه اما برای من به تازگی دلیلی پیدا شده که مواد غذایی مختلفی را با هم به کار ببرم و غذاهای جدید اختراع کنم. و آن دلیل که گفتم این است که به تازگی تغذیه پسرم با غذاهای جامد را شروع کرده ام و مثل هر مادر دیگری تمام تلاشم را به کار می برم تا رژیم غذایی کامل و متنوعی برایش تدارک ببینم اما نکته جالب در این میان این است که گاهی وشاید کمی بیشتر از گاهی ترکیبات جدید و کمی عجیبی که در غذاهای او استفاده می کنم، آنقدر خوشمزه هستند که تصمیم می گیرم آنها را با کمی تغییر وارد برنامه غذایی خودمان کنم تا ما هم از این تنوع بی نصیب نمانیم. یکی از این غذاهای اختراعی خودم لبوپلو است که دستورش را در پایین ملاحظه می کنید. در آینده سایر اختراعاتم را هم برایتان خواهم نوشت.

مواد لازم(برای 2-3 نفر):

برنج 2 پیمانه
سینه مرغ 1 عدد
پیازمتوسط1 عدد
لبو متوسط 2 عدد
روغن 2 قاشق سوپخوری
زغفران به میزان لازم
نمک و فلفل به میزان لازم

طرز تهیه:
  • لبو را قبلا(3-4 ساعت قبل) بپزید بعد پوست گرفته به صورت مکب های کوچک خرد کنید.
  • سینه مرغ را با یک عدد برگ بو و مقدار بسیار کمی آب بپزید به طوریکه آب به خوردش برود، سپس آنرا خرد یا ریش ریش کنید.
  • پیاز را خلال کرده با دو قاشق روغن کمی تفت دهید تا طلایی شود، سپس مرغ خرد شده را به آن اضافه کنید به همراه نمک و فلفل.
  • بعد از 2-3 دقیقه لبو را به مخلوط اضافه کرده و 1-2 دقیقه دیگر تفت دهید. حالا مایه پلو آماده است.
  • برنج را که قبلا خیس کرده اید روی حرارت گذاشته و در زمان لازم آبکش نمایید بعد مایه لبو و برنج را به صورت لایه لایه به تناوب در قابلمه بریزید و بگذارید دم بکشد.
  • در هنگام کشیدن زعفران دم کرده را با آن مخلوط کنید.
نوش جان

پودینگ سیب و نان


امروز طرز تهیه یک دسر بسیار ساده و سالم را برایتان توضیح میدهم. که البته غذای نسبتا کاملی است و برای آن دسته از افراد که به دنبال غذاهای سبک و کم چرب هستند به همراه یک فنجان چای یا قهوه می تواند شام بسیار دلچسبی باشد.

مواد لازم برای 4 الی 6 نفر
نان تست 6 برش
سیب 2 عدد
تخم مرغ 4 عدد
شکر 1/3 پیمانه
شیر 2پیمانه
روغن 2 قاشق سوپخوری
دارچین 1 قاشق چایخوری
کشمش 1/2 پیمانه (دلخواه)

طرز تهیه:
  1. نان را به صورت مکعب های کوچک ببرید.
  2. بدون اینکه پوست سیب ها را بگیرید قسمت مرکزی اش را خالی کنید، سپس به صورت مکعب های کوچک خرد کنید.
  3. تخم مرغ، شکر، شیر، روغن و دارچین را در کاسه بزرگی با هم مخلوط کنید.
  4. قالب کیک به قطر تقریبی 20 سانتی متر را آماده کرده و نیمی از سیب و کشمش را در کف آن بریزید و با نیمی از نان تست روی آن را بپوشانید. ما بقی سیب و کشمش را روی نان ها ریخته و سرانجام در لایه بالایی باقی مانده نان را بریزید.
  5. مخلوط تخم مرغ را هم روی همه مواد داخل قالب بریزید.
  6. قالب را در فر با دمای 325 درجه فارنهایت به مدت 75 دقیقه و یا زمانی که مرکز پودینگ سفت شد، بپزید.
  7. این پودینگ را می توان به صورت سرد یا گرم سرو نمود. همچنین به مدت 3 روز در یخچال قابل نگهداری است.
نوش جان